راه اندازی واحدهای تولیدی نیازمند صرف هزینه است
از سری معضلاتی که تولیدکنندگان و صنعتگران در راه اندازی یک واحد تولیدی اثربخش و کارآمد با آن روبرو هستند؛ مسئلهی هزینهی بالا در تهیه زمینها است. که برای حل این مشکل، تولید کنندگان شیوههای متعارف و غیرمتعارف زیادی همچون موارد زیر را در پیش میگیرند:
- خرید زمینهایی در فواصل بسیار زیاد از شهرها
- خرید زمینهای با کاربری زراعی و پیگیری برای تغییر کاربری این زمین ها
- خرید مشارکتی زمین ها
- تلاش برای بهرهگیری کامل از کل زمین
- تن دادن به زمینهای بسیار کوچک و با مساحت بسیار پایین
- اجاره ی زمینها و عدم ورود به مسئلهی خرید زمین
- تهیه زمین در شهرکهای صنعتی
که با اندک تحقیق و مطالعهای درخصوص هر یک از این راهکارها؛ میتوان به خوبی این موضوع را مشاهده کرد که اگرچه شاید برخی از این موارد مزایای زیادی را هم به همراه داشته باشد (همچون مورد آخر)؛ اما با نظر به مشکلات، چالشها، دوندگیها و دردسرهای بسیار زیادی که هر کدام از این رویهها به همراه دارد، عموما اکثر کسانی که سودای متحول کردن تولیداتِ خرد و بسیار کوچک خود را در سر دارند، قید این موضوع را به طور کلی زده و به ناچار یا به یک کار تولیدی بسیار کوچک و نه چندان پویا تن میدهند و یا به طور کامل از مسئله تولید و صنعت خود را خارج میکنند.
انتخاب شهرکهای صنعتی، معقولترین گزینه برای دستیابی به واحد صنعتی شخصی
در این میان، شهرکهای صنعتی (همچون شهرک صنعتی سدید) با قبول زحمت جهت تهیه و ارائهی یک زمینِ کاملا کارآمد و موثر برای کار تولیدی و صنعتی، مسیر دستیابی تولیدکنندگان را به زمین و واحد صنعتیِ متعقل به خودشان را کاملا هموار میکنند.
ضمن اینکه با اقدام برای تهیهی زمین در شهرکهای صنعتی، این امکان نیز به خودی خود فراهم میشود که تولید کننده کمتر از هر زمانی درگیر هزینههای سرسام آورِ مربوط به اخذ مجوزها و تهیهی انشعابات آب، برق، گاز، فاضلاب و ... شود و در ادامه نیز با هزینههای بسیار ناچیزی برای تداوم امرِ تولید خود روبرو باشد.
اما با این حال، تهیهی زمین در عمدهی شهرکهای صنعتی نیز همچون سایر موارد، الزاماتی را به همراه دارد که موجب میشود نتوان از کل زمین خریداری شده به نحو احسن استفاده نمود؛ الزاماتی همچون:
- لزوم اختصاص بخش قابل توجهی از زمین به فضای سبز
- لزوم محوطه سازی و اختصاص بخشی از زمین به این موضوع
- لزوم اختصاص محیط بیرونی زمین به حصار و ایجاد یک حصارِ مستقل، جدای از حصار سولهها
- لزوم ساخت واحد اداری مستقل و اختصاص بخشی از زمین به این موضوع
و ....
که هر یک از این موارد سبب میشود درصد اختصاص یافتهی زمین به واحد تولیدی بسیار کمتر از آنی بشود که بابتش هزینه شده است. هر چند مزیتهای بی شمار شهرکهای صنعتی سبب میشود که بسیار از تولیدکنندگان باز حاضر به پذیرش این مشکل شده و پیِ مشکلات این چنینی را به تن بمالند.
شهرک صنعتی سدید، حلالِ مشکل زمین برای واحدهای تولیدی
اما جالب است بدانید که معدود شهرکهایی همچون شهرک صنعتی سدید با بهرهگیری از شیوههایی و رعایت پروتکلهایی، توانستهاند با به دوش کشیدن بارِ مسائلی همچون تهیهی فضای سبز، تامین امنیت واحدهای تولیدی، کاهش و یا حذف کامل مشکلات زیست محیطی، زونبندیهای مناسب و بجا و ...، الزاماتی که در اکثر شهرکهای صنعتی برای خریداران زمین ایجاد میشود را از میان بردارند، و همین موضوع سبب شده که تولیدکنندگان، به جز اختصاص بخش کوچکی از زمین خود برای مسائل اتفاع حریق و آتشنشانی، بتوانند از کل زمین خود برای مسئلهی واحد تولید خود بهره ببرند.
هوشمندی در ساخت و ساز؛ بهرهبرداری حداکثری از زمین را در بر دارد
البته در شهرک صنعتی سدید نیز ایجاد واحد اداری در کنار واحدهای صنعتی وجود دارد؛ اما اتخاذ تدابیر هوشمندانه در این شهرک سبب شده تا فضای بسیار ناچیزی از زمینِ خریداری شده به این موضوع اختصاص یابد و با وجود اینکه بخش کوچکی از زمین در ساختمان اداری قرار میگیرد، اما کماکان هر واحد تولید بتواند در کنار فضای بزرگ برای تولید، واحدی مستقل و کارآمد برای امور اداری خود نیز داشته باشد.
علاوه بر این، بهرهگیری اصولی و کاملا مهندسی شهرک صنعتی سدید از شیوههای زیر نیز سبب شده تا گاه زیربنای واحد صنعتی از زیربنای زمین خریداری شده بیشتر شود:
- امکان ساخت دو طبقهی واحد صنعتی (با رعایت اصول و قوانینِ فنی)
- مشترکسازیِ اصولی دیوارهای سولهها که علاوه بر کاهش 20 درصدیِ هزینهی ساخت، منجز به کاهش مصرف زمین در بنا و افزایش فضای آزاد برای تولید شده است
- طراحی هوشمندانهی سولهها که امکان استفاده حداکثری از زمین را در اختیار تولید کننده میگذارد.
و ...