13 اقدام لازم جهت رونق تولید و پیاده سازی اقتصاد مقاومتی

مقاومت اقتصادی
بی شک در ایامی که چالش‌های خارجی موانعی بسیار بزرگ در شکوفایی اقتصادی کشور به شمار می‌روند؛ قرار گرفتن بر روی پای خود آن هم با کمک و بهره‌گیری از تولید ملی، بهترین شیوه‌ای است که می‌تواند حلالِ مشکلات باشد و مسیر رونق اقتصادی کشور را هموار سازد.

اقدامات لازم جهت رونق تولید و پیاده سازی اقتصاد مقاومتی

یکی از بزرگتذین چالش های اقتصاد در کشورمان که اتفاقا در چند سال گذشته نیز به طور قابل توجهی مساله‌ساز و بغرنج شده است و متاسفانه بیش از هر چیز، تاثیر نامطلوب خود را بر روی تولید داخلی گذارده است، امید بستن دولت و مسئولانش برای حل مشکلات اقتصادیِ کشور توسط بعضی از کشورهای اروپایی و حتی آمریکایی است؛ که در کمال تاسف، به رغم اثبات حسن نیت کشورمان جمهوری اسلامی و تلاش‌های موثر و مکرر دولت و تیم‌های دیپلماسی داخلی، این کشورها اصلا به وظایف و تعهدات خود عمل نکرده‌اند و از همین رو عایدی اقتصاد - به ویژه در حوزه‌ی تولید - از این مذاکرات و پیگیری‌ها و رایزنی‌های پی‌در‌پی چندان قابل توجه و دندان‌گیر نبوده اس، و امروز نیز با تشدید تحریم‌های شرورانه‌ی آمریکا، در معل این توافق بسیار کمرنگ گردیده است.

 

اقتصاد مقاومتی چاره‌سازی مسیر اقتصادی کشور است

با توجه به شرایط فعلی کشور که در بالا بدان اشاره شد، به نظر می رسد سیاست ها کلی و چارچوب‌‌های اقتصاد مقاومتی، طرح و نقشه‌ی راه اقتصادِ کشورمان را به درستی نمایان نموده است و اتفاقا رهبر معظم انقلاب نیز در تبیین این سیاست ها و ساختارها بر عدم وقفه‌اندازی در مسیر اقتصاد و مطعل نگداشتنشان به مذاکرات و اخذ کمک از کشورهای اروپایی و مسائلی این چنین بارها و به زبان‌های مختلف تاکید نموده‌ است.

از همین رو، اگر در شرایط نابسامان تحریم‌ها، فشارهای اقتصادی و ... بخواهیم بهترین راه‌ را در روند پویایی و رویش اقتصادی داخلی برگزینیم، بی شک اتخاذ روش‌هایی که با سیاست اقتصاد مقاومتی همسو باشند، می‌تواند بسیار چاره‌ ساز باشد و مرهمی بسیار کارآمد بر زخم‌های دشمنانِ دیرین جمهوری اسلامی همچون آمریکا، اسرائیل و سایر کشورهای استعماری باشد.

 

13 راهکار کلیدی جهت رونق تولید و رشد و توسعه کشور

با نظر به اینکه بهترین شیوه چه در این زمان و چه در هر زمان و موقعیتی، بهره‌گیری از سیاست بسیار کارآمد اقتصاد مقاومتی است؛ پس لازم است برای شکل‌گیری مسیر این سیاست و راهبردِ مهم، نکاتی را به طور جدی مد نظر قرار دهیم و این اقدامات اساسی را در این شرایط حساس به جد اجرایی نماییم، که این اقدامات عبارتند از:

  1. بایستی در مقابل مشکلات قاچاق و یا حتی وارداتِ ناصحیح که یکی از موانع یسیار مهم در مسیرِ رونق تولید می‌باشد سیاست گذاری بسیار مناسبی اتخاذ و اعمال گردد؛ که در این راستا، لازم است در شاخه‎‌های مختلف نظارت و استانداردسازی، عملکردی در خور و عملی صورت گیرد.
  2. این واقعیت که هویت دهنده‌ی اقتصاد یک کشور تولید ملیِ آن کشور است، به طور جدی مورد توجه قرار گیرد؛ قطعا اگر عایدی مالی کشور تاثیر گرفته از تولید داخلی باشد بی شک اقتصاد نیز به طور کاملا محسوسی مسیر پیشرفت را در کشور طی خواهد نمود و تمامی اقشار نیز از این درآمد به صورت مستقیم و غیرمستقیم نفع خواهند برد.
  3. در زمان تحریم (بویژه در دوره‌ی کنونی) مبادلات با طرف‌های خارجی با واحدهای پولی دیگری غیر واحد پولی ریال انجام گیرد تا تأثیرِ تحریم‌ها و فشارهای حاصل از آن در مبادلات بانکی به حداقل برسد و نوسانات ارزهای خارجی موجب کاهش ارزش صادرات و مبادلات با سایر کشورها نشود.
  4. تفکر درون‌زایی و تولید داخلی در مرکز تصمیمات اقتصادی کشور قرار بگیرد و تمامی اقدامات اجرایی نهادهای ذیربط بر این مهم مبتنی شود تا متغیرهایی همچون: «بومی‌سازی فناوری‌ها و تجهیزات ضروری برای تولید»، «سمت‌دهی نقدینگی موجود - چه در بخش خصوصی و چه در بخش دولتی - به سمت تولید»، «ارتقای کیفی نیروی‌های انسانیِ مشغول در حوزه‌ی تولید»، «بهبود شرایط و فضای کسب و کار و تولید» و در یک کلام "رونق تولید ملی" به طور کاملا چشمگیر و محسوسی موضوعیت پیدا خواهد کرد.
  5. ارتقای شاخصه‌های مختلفِ مرتبط با بهبود فضای کسب و کار و در دستور کار قرار گرفتن این شاخصه‌ها نظیر: «سرعت بخشیدن و تسهیل فرایند اخذ مجوزها»، «حمایت اصولی از سرمایه‌گذاران»، «حل موانع و چالش‌های پرداخت دیون»
  6. تاکید بر روی مزیت‌های نسبی اقتصاد در داخل کشور، جهت حفظ روند رو به رشد اقتصاد کشور
  7. استفاده بجا و حداکثری از تعداد تقریبی ده میلیون جوان تحصیل‌کرده و یک میلیون نخبه‌ی موجود در‌ کشور جهت تمرکز بر روی حوزه‌ی تولیدات دانش‌بنیان و رونق این حوزه لازم به ذکر است علاوه بر اینکه تولیدات دانش‌بنیان تحلیل‌پذیر نیست، ظرفیت اقتصاد دانش‌بنیان سه و نیم برابر مجموعه‌ی تولید ناخالص ملی کشور است.
  8. اصلاح قوانین کشور به نفع تولیدکنندگان به منظور افزایش تولید داخلی
  9. شکوفایی اقتصاد با تکیه بر توان داخلی و تقویت حضور موثرِ عموم مردم در عرصه اقتصاد و تولید داخلی
  10. مقابله‌ی جدی و کاملا قاطعانه با رانت‌ها و اعمال مدیریت بسیار قوی در این رابطه جهت رونق تولید
  11. بهره‌گیری از راهبردهای موثر اقتصادی همچون توسعه‌ی روابط اقتصادی ایران با کشورهای مستقل، چراکه در ایران ظرفیت‌های بسیار زیادی برای خودکفایی و صدور به سایر کشورهای دنیا وجود دارد.
  12. استفاده از نظرات مجرب و کارکشته‌ی صاحبنظران و اساتید برجسته‌ی داخلی برای اِعمال سیاست‌های اصولی و علمی در کمرنگ‌سازی مشکلات و چالش‌های مرتبط با نقدینگی و سیستم بانکی، رکودها و بیکاری‌ها
  13. اتخاذ تدابیر ارزنده جهت ایجاد پشتوانه‌های دفاعی، اقتصادی و اعتماد مردمی برای سیاست خارجی به منظور بهبود روند و راهبردهای ارتباطی با خارج از کشورمان

امید است با نتخاب هوشمندانه‌ی مردم، دولتِ پیش روآ دولتی فرزانه و دلسوز باشد که با بکارگیری راهکارهایی همچون موارد یاد شده در این مقاله، و همین طور با بره‌گیری به موقع و همیشگی از نظرات و ایده‌های راهگشای اقتصاددانان خبره، متبحر و دلسوز بتواند بر مشکلات و موانع کنونی به خوبی فایق آید.